Matematik sever öğrencilerimiz bu dersimizde 3.sınıf matematik çıkarmaişlemi konusunu işleyeceğiz.
3.Sınıf Matematik Çıkarma İşlemi Konu Anlatımı
ÖRNEK: Ali’nin elindeki yumurta sepetinde toplam 48 tane yumurta vardı.
Ali taşırken bu yumurtaların 6 tanesi kırılmıştır. Ali eve vardığında toplam kaç yumurtası kalmış olur?
ÇÖZÜM: Kalan yumurtaları bulmak için çıkarma işlemi yapmalıyız. Eğer toplam 48 yumurta varsa ve bunların 6 tanesi kırılmışsa sağlam yumurtaları bulmak için toplam yumurta sayısından kırılanları çıkarmamız gerekir.
48 — 6 = 42 tane sağlam yumurta kalmıştır.
Örnek: Bir bilgi yarışmasında erkekler 174 kızlar ise 162 puan almıştır. Erkeklerle kızlar arasındaki puan farkını onluk taban bloklarını kullanarak bulalım.
Yukarıdaki bloklara baktığımızda üst kısımda 174 sayısı ve alt kısımda 162 sayısı modellenmiştir. Şimdi dikkat ederseniz her ikisinde de 100 lük ortak, onluklara bakalım.
Her ikisinde yer alan ilk 6 blok da ortak. 174 sayısında dışarıda kalan (eşlenmeyen) 1 onluk ve 4 birlik var. Aynı şekilde 162 sayısında dışarıda kalan 2 tane birlik var. Böylece ortak olan kısımları çıkarmada dikkate almayız.
14 — 2 = 12 fark vardır deriz. Bu sonucu kolayca bulduk çünkü taban bloklarıyla göstermek çok kolay ve çıkarma işlemini bu şekilde yapmak da çocuk oyuncağı.
Örnek: Pul biriktirme merakı olan Ayça 348 pulundan 145 ini arkadaşlarıyla değiştiriyor. Ayça’nın değiştirmediği toplam kaç pulu olduğunu birlikte bulalım.
Sayıların önce birliklerini çıkaralım, yalnız burada 5 birlikten 8 birlik çıkmaz. Bu yüzden komşudan bir onluk alıp bozarız. Böylece 15 ten 8 çıkarabiliriz.
5 Birlik + 10 Birlik = 15 Birlik
15 Birlikten 8 Birliği Çıkarırsak 7 Birlik kalır.
Şimdi onlukları çıkaralım. Onluklardan birini bozduğumuz için 3 onluk kaldı. 3 onluktan 7 onluk çıkmaz. Bu yüzden komşudan bir yüzlük almamız lazım. 1 yüzlük 10 tane onluğa eşittir arkadaşlar.
Örnek: Mısırcı Mahmut Amca elindeki mısırlarının 275 tanesini sattı. Geriye 132 tane mısır kaldı. Mahmut amcanın başlangıçta kaç mısırı olduğunu bulalım.
Çözüm:
Örnek: 203 — 121 işlemini onluk taban bloklarıyla modelleyerek yapalım.
3.Sınıf Matematik çıkarma işlemi örnek sorulu konu anlatımımızın sonuna geldik arkadaşlar. Daha fazla soru ve ders anlatımı için sitemizi takip etmeye devam edin.