3.Sınıf Matematik Sayılardaki Örüntüler Konu Anlatımı

Sevgili arkadaşlar sayıların belli bir düzene göre sıralanmasıyla örüntüler oluşur. Bu dersimizde sayılardaki örüntüleri öğreniyoruz.

Sayılardaki Örüntüler 3.Sınıf Matematik Konu Anlatımı

Nesneler belli bir düzene göre dizilerek örüntüleri oluşturur-lar.

Örnek olarak birlikte aşağıdaki sayı örüntüsüne bir bakalım.

1.Adımda 2 tane kırmızı top var, 2.Adımda 4 tane ve 3.Adımda toplam 6 tne kırmızı top vardır. 4.Adımda toplam kaç tane top olmalıdır?

Dikkat ederseniz yukarıdaki örüntüde her defasında topların sayısı ikişer ikişer artarak devam etmektedir. Son adımda toplam 6 tane top olduğuna göre 4.Adımda toplam 8 top olmalıdır diyebiliriz.

Tek ve Çift Sayılar

Birler basamağındaki rakamlar 0,2,4,6 ve 8 olan tüm sayılar çift sayıdır. Birler basamağındaki rakamlar 1,3,5,7,9 olan tüm sayılar ise tek sayıdır.

Çift Sayıları Renkli Boncuklarla Gösterelim

Şimdi de Tek Sayıları Renkli Boncuklarla Gösterelim

64, 87, 240 ve 561 sayılarının tek mi çift mi olduklarına bakalım.

Örnek: Aşağıdaki sayı örüntüsünü inceleyelim ve örüntünün kuralını açıklayalım.

Bu örüntü çift sayılardan oluşmaktadır. Dikkat ederseniz sayılar 2 ile başlayarak ikişer ikişer artmaktadır. Bu yüzden 10 dan sonra 12 gelmelidir, o halde üçgenin yerine 12 gelir. Yine 16’dan sonra 18 gelmelidir bu yüzden kare yerine 18 gelmelidir.

Örnek: Aşağıdaki resimde görülen örüntüdeki ilişkiyi açıklayalım.

Yukarıdaki örüntüde sırasıyla 8 , 12 ve 16 kare yeşil renge boyanmıştır. Örüntünün devamında da bu şekilde devam edecektir. Bu örüntüyü iki aşama daha genişletirsek aşağıdaki gibi 16 ve 24 şeklinde devam eder.

Sevgili öğrencilerimiz bir matematik konu anlatımının daha sonuna geldik. Bir sonraki dersimizde gçrüşmek üzere.